Hoe ziet een eetbui er uit?

16-02-2020

Onlangs zat ik in de auto naar mijn werk met radio 3fm op. In het nieuws was er aandacht, eindelijk, voor de binge eating disorder (BED). Er werd gevraagd of er een luisteraar was die meer kon vertellen over wat het precies inhoudt. Ik heb natuurlijk meteen gereageerd en was niet veel later op de radio te horen. 

Ik denk dat veel mensen niet goed weten wat een eetbuistoornis precies is. Wat is nu precies een eetbui? Dat kan heel verschillend zijn: het kan per persoon verschillen, maar ook per keer. Ik kan alleen vertellen hoe het er voor mij uit zag. 

Het begon voor mij met het wegeten van emoties. Toendertijd ging het om een zak chips als tussendoortje. Of een reep chocolade. Ik denk dat dit iets is, wat veel mensen herkennen. Op een gegeven moment was dat niet meer genoeg en moest ik meer eten om hetzelfde effect te hebben. Uiteindelijk had ik niet drie tussendoortjes per dag, tussen de maaltijden door, maar drie eetbuien per dag. 

In een eetbui at ik zoet en hartig door elkaar. Ik kon bijvoorbeeld beginnen met droge worst, dan wat snickers, stokbrood met knoflook, chocolate chip cookies, nog wat stokbrood met saus of een stuk worst. Het is lastig om echt in hoeveelheden te spreken, omdat ik dat vaak niet bijhield. Ik weet echter wel dat ik een keertje 9,5 snickers opgegeten heb, achter elkaar. Die halve ging er echt niet meer in, zo ziek was ik er van. 

Een eetbui hoeft niet altijd te gaan om grote hoeveelheden. Dat is iets wat ik geleerd heb tijdens mijn behandeling. Eetbuien hebben functies, bijvoorbeeld het wegmaken van emoties, het voelen van lichamelijke pijn in plaats van geestelijke pijn, het opvullen van een leegte die je voelt. Tijdens mijn behandeling ging ik steeds meer voelen. Toen ging ik ook steeds beter voelen wat voor effect een eetbui op mij had. Uiteindelijk ervoer ik dat ik 1 snicker kon eten, om maar even in de snickers te blijven, en hetzelfde gevoel te hebben als toen ik er 9,5 at. 

Een soort rush van ik moet die snicker eten. Niet het gevoel dat de snicker gewoon een tussendoortje is. Het voelt dwangmatig en dan maakt de hoeveelheid niet zoveel uit, maar gaat het dus om het effect van een eetbui. Ik moest wel eerst in behandeling gaan om dit te kunnen ervaren. Zonder dat je weer dingen gaat voelen, kan je dit niet gaan ervaren en toen ik diep in mijn eetstoornis zat, voelde ik niks, behalve veel buikpijn. 

Ik zei al dat eetbuien ook per persoon kunnen verschillen. Ik heb meerdere malen groepsbehandeling gehad en daarin werd duidelijk dat voor sommigen het eten van 1 koekje, buiten hun normale eetpatroon om, voor hen een eetbui is. Anderen hebben, bijvoorbeeld, een vast moment om een eetbui te hebben. Die hebben er dan ook maar een per dag. Elke dag weer. Bij mij was het gewoon de hele dag door eten. 

Ik hoop dat het zo wat duidelijker is wat eetbuien zijn en ook hoe verschillend ze er uit kunnen zien. Als laatste wil ik nog het radiofragment toevoegen. Kort maar krachtig en hopelijk is het een kleine stap naar meer bekendheid voor deze stoornis. 


 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin